M.A.R.K. Methode Rijkswaterstaat
M.A.R.K. Methode Rijkswaterstaat
De M.A.R.K.-methode is bedoeld om de ingediende plannen zo objectief mogelijk te beoordelen. Deze methode wordt naast Rijkswaterstaat inmiddels door meerdere overheidsinstellingen toegepast. Het is daarom de moeite waard om de werking hiervan toe te lichten.
Wat is M.A.R.K.?
M.A.R.K. staat voor Meerkleurig Argumentatief ReferentieKader. Het is een beoordelingsmethode waarbij beoordelaars tekstdelen in plannen markeren met kleuren. Een kleine knipoog dus naar de MARKeerstift.
Hoe wordt een tekst volgens de M.A.R.K.-methode beoordeeld?
Beoordelaars gebruiken vier kleuren (wit meegerekend). Hiermee markeren ze de maatregel (roze) het gevolg (groen), de verklaring (wit) en de onderbouwing (geel) arceren. Vervolgens beoordelen ze de maatregelen op hun meerwaarde waarbij ze met name letten of de maatregel bijdraagt aan de doelstelling, of het onderbouwd is en of het concreet is geschreven. Voor elke maatregel wordt er zo een lijst van plussen en minnen per inschrijver gemaakt. Deze lijsten bevatten dus relatief objectieve beoordelingen waardoor de beoordelaar zich niet/minder laat leiden door zijn/haar gevoel. De individuele scorelijsten (plussen en minnen) leiden tot een score van het plan.
Vervolgens voeren beoordelaars op basis van de lijsten een consensusdiscussie om tot één score per inschrijver te komen. Het gevolg, het beoordelingsproces verloopt sneller met minder misverstanden en met een beter eindproduct. Met een beter gestructureerde beoordeling wordt het ook makkelijker de beoordelingen aan de inschrijvers uit te leggen waardoor er wederzijds begrip ontstaat.
Wil je meer weten hoe wij onze teksten opbouwen om tot goede resultaten te komen? Neem contact op