Gebruik van ChatGPT in aanbestedingen

20240426-8

ChatGPT is een op AI gebaseerde technologie die gesprekken voert en vragen beantwoordt. Ondanks zijn populariteit en brede toepassingen, zoals het schrijven van teksten, heeft ChatGPT enkele beperkingen.

De nadelen zijn onder andere verouderde gegevens (tot 2021), mogelijke onnauwkeurigheden, bevooroordeelde informatie en beperkt contextueel begrip. Hoewel ChatGPT niet specifiek getraind is voor het schrijven van aanbestedingsplannen, kan het wel inspiratie bieden voor strategische en algemene vragen.

Het is nuttig voor het genereren van ideeën, zoals maatregelen voor duurzaamheid of strategieën voor het winnen van aanbestedingen. Gebruik je het als sparringspartner om bijvoorbeeld verschillende invalshoeken of inzichten te verkrijgen, dan kan het je net even op weg helpen in je teksten. Daarnaast kan je het gebruiken om teksten te beoordelen, in te korten of dubbele informatie op te sporen. Dit maakt het een veelbelovend hulpmiddel, ondanks de huidige beperkingen. Blijf echter wel altijd zelf kritisch en schrijf de teksten met je eigen stijl zodat het uniek en opdrachtspecifiek blijft.

Archief